Ποδηλατοδρομία “Fancy Women Bike Ride”

ΕκπαίδευσηΣυμμετοχή

Στις 22 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες γυναίκες σε πόλεις όλου του κόσμου (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Βέρνη, Κολωνία, Λευκωσία, Βερολίνο, Λονδίνο, Βανκούβερ, Σαν Χοσέ, Μιλάνο, Άμστερνταμ), θα βγουν στον δρόμο με τα ποδήλατά τους! Το “Fancy Women Bike Ride“, διοργανώνεται για 7η χρονιά και συμμετέχουν όσες γυναίκες συμφωνούν με τους παρακάτω απλούς κανόνες: 1. Χαμογελούν 2. Χαιρετούν τον κόσμο 3. Ποζάρουν για τους φωτογράφους.

“Οι φίλοι μου συνήθιζαν να κάνουν εκδρομές με τα ποδήλατα τους και εγώ τους ακολουθούσα με το αυτοκίνητο”. Η Σεμά Γκιούρ είναι μια δασκάλα από την Σμύρνη, που αποφάσισε να ξεκινήσει την ποδηλασία στα 39. “Η ποδηλασία άλλαξε τα πάντα για μένα. Είναι μια ελευθερία όπως καμία άλλη. Μπορώ να σταματήσω, να επιβραδύνω, να μυρίσω τα πράγματα γύρω μου, να φτάσω σε μέρη που δεν θα μπορούσα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, να μιλήσω στους ανθρώπους και να είμαι πιο υγιής”.

Καθώς ξεκίνησε να ποδηλατεί κάθε μέρα, παρατήρησε ότι ελάχιστες γυναίκες στην Σμύρνη έκαναν το ίδιο. Γιατί όμως συνέβαινε αυτό; Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση που δεχόντουσαν οι ποδηλάτισσες στην Τουρκία τους ανάγκαζε να παρατήσουν τα ποδήλατα τους. Τα αστικά κέντρα της Τουρκίας έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μαζικής μετανάστευσης από τις αγροτικές περιοχές. Σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη με πάνω από 14 εκατομμύρια κατοίκους, οι υποδομές και οι κοινωνικές εξελίξεις δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την απότομη αστικοποίηση.

Όταν η Γκιούρ κουράστηκε από τους εκφοβισμούς τόσο ως ποδηλάτης όσο και ως πεζή, στράφηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να κινητοποιήσει τις φίλες της για να ποδηλατήσουν μαζί της, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους δρόμους. Με το ενδιαφέρον χιλιάδων άλλων γυναικών που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες, το κίνημα “Fancy Women on Bikes” γεννήθηκε με ένα απλό μήνυμα: “Πρέπει να μπορούμε να πάμε οπουδήποτε θέλουμε, να φορέσουμε ό,τι θέλουμε, να είμαστε ορατές, αλλά να μην ενοχλούμε”.

Το 2013, η Σεμά δημιούργησε μία εκδήλωση στο Facebook και προσκάλεσε τις φίλες της να μαζευτούν ένα κυριακάτικο απόγευμα για μία βόλτα με το ποδήλατο. Το 2014, το Fancy Women Bike Ride εξαπλώθηκε και οργανώθηκαν ποδηλατοδρομίες γυναικών την ίδια μέρα και ώρα, σε δεκάδες πόλεις. Το 2018 συμμετείχαν περισσότερες από 50.000 γυναίκες σε περίπου 80 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Ο αυξανόμενος κοινωνικός συντηρητισμός στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιδείνωσε  την ελευθερία των γυναικών. Με την παρενόχληση και τον οδικό εκφοβισμό, οι γυναίκες αρνούνται τα δικαιώματά τους στην πόλη ” λέει η Banu Gokariksel, ερευνήτρια του τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Chaper Hill της Βόρειας Καρολίνας. “Η προβολή των γυναικών στους αστικούς χώρους είναι το κλειδί για την ανάκτηση αυτού του δικαιώματος στην πόλη. Η ποδηλασία είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος για να γίνει αυτό – επειδή εκθέτει το σώμα της γυναίκας στην κυκλοφορία και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με την πόλη. Η μετακίνηση είναι ένα μεγάλο ζήτημα για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. καθώς δεν είναι σε θέση να οδηγούν ποδήλατα αλλά και αυτοκίνητα ελεύθερα και με ασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές, μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές όπως η τάξη, η θρησκεία, η ιδεολογία και η εθνικότητα“.

Σύμφωνα με την Angela Mwai (Μονάδας Ισότητας των Φύλων του UN-Habitat), η ποδηλασία μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας λύσης για μεγαλύτερα προβλήματα και διευκόλυνσης της ισότητας των φύλων στα αστικά κέντρα των αναπτυσσόμενων χωρών:”Τα ταξίδια των γυναικών τείνουν να είναι διαφορετικά από αυτά των ανδρών, καθώς οι γυναίκες συνδυάζουν πολλαπλούς σκοπούς και στόχους στο ίδιο ταξίδι. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να κάνουν μικρότερες αλλά συχνότερες εκδρομές. Η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει τη συνολική κινητικότητα των γυναικών, ενισχύοντας την κοινωνικοοικονομική και πολιτική συμμετοχή τους”.

Η Γκιούρ γνωρίζει πως πολλές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην ποδηλατική εκδήλωση δεν θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους σε καθημερινή βάση την επόμενη μέρα. Θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και πιθανώς να πάρουν λεωφορεία ή να οδηγήσουν την επόμενη μέρα. Αλλά είναι μια αρχή και είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε. “Χιλιάδες άνθρωποι μας είδαν. Τώρα ίσως θα είναι λιγότερο έκπληκτοι όταν βλέπουν μια γυναίκα να ποδηλατεί και θα μας μεταχειρίζεται καλύτερα”.

Οι πληροφορίες του άρθρου αντλήθηκαν από (πατήστε πάνω στην πηγή για να δείτε το άρθρο):

Εφημερίδα των Συντακτών

Bike Citizens

Hurriet Daily News

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το επίσημο διαδικτυακό τόπο της ποδηλατοδρομίας Fancy Women Bike Ride.