Το Διήμερο Βιώσιμης Κινητικότητας του CIVINET CY-EL και του ELTIS με μια ματιά!

PlacemakingΕκπαίδευσηΣΒΑΚΣυμμετοχήΣυνεργασίες

 

Tο Διήμερο Βιώσιμης Κινητικότητας του CIVINET CY-EL και του ELTIS, σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Α.Ε./Ο.Τ.Α., και την συμβολή της STIPO, έλαβε χώρα στις 1 και 2 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο σκέλος του Διημέρου αφορούσε την χρήση του Συμμετοχικού Σχεδιασμού σε θέματα εκπόνησης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αλλά και ως μιας πρακτικής που μπορούν να ακολουθήσουν οι Ο.Τ.Α. στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για άλλα ζητήματα.

Στις 2 Απριλίου, η θεματική του εργαστηρίου ήταν οι Ενεργητικοί Τρόποι Μετακίνησης, όπου εξετάστηκαν οι προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, στην πορεία για την επίτευξη στόχων όπως η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου και του περπατήματος.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή άγγιξε τα 50 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν εκπρόσωποι Δήμων, ενώ δυναμική παρουσία είχαν σημαντικοί φορείς εθνικής εμβέλειας, εκπαιδευτικοί φορείς, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φοιτητές.

Αναλυτικά, οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν ήταν οι εξής:

Δήμοι και Περιφέρειες

 1. Δ. Αγρινίου
 2. Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης
 3. Δ. Δέλτα
 4. Δ. Έδεσσας
 5. Δ. Ηγουμενίτσας
 6. Δ. Θεσσαλονίκης
 7. Δ. Καβάλας
 8. Δ. Καρδίτσας
 9. Δ. Κιλκίς
 10. Δ. Κοζάνης
 11. Δ. Νέας Προποντίδας
 12. Δ. Παλλήνης
 13. Δ. Πλατανιά
 14. Δ. Ρεθύμνης
 15. Δ. Τρικκαίων
 16. Δ. Φαρκαδόνας
 17. Δ. Χίου
 18. Π. Ηπείρου

Άλλοι φορείς

 1. ELTIS
 2. Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ
 3. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 4. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
 5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 6. STIPO

Χαιρετισμοί

Στο Διήμερο Βιώσιμης Κινητικότητας απηύθυναν χαιρετισμό οι:

 • κ. Καλλιόπη Παπαδάκη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνική Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
 • κ. Χρυσόστομος Καλογήρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Α.Θ. Α.Α.Ε./Ο.Τ.Α..
 • κ. Γιώργος Δημαρέλος,  Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του CIVITAS (CIVITAS Political Advisory Committee).
 • κ. Βασίλης Κουρκούνας, Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας και Δράσεων Νεολαίας του Δήμου Καρδίτσας. Ο Δήμος Καρδίτσας ήταν ένας από τους 3 φιναλίστ στην κατηγορία “Μικρότεροι Δήμοι” στα βραβεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» για το 2018.

1η μέρα

 • «CIVINET CY-EL: 12 μήνες, 120 Δήμοι, 1 στόχος». Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, συντονιστής του δικτύου CIVINET CY-EL. Το Διήμερο ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων του δικτύου για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
 • «CIVINET CY-EL: Πλατφόρμα Συμμετοχικού Σχεδιασμού», ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τις λειτουργίες του εργαλείου που έχει δημιουργήσει το δίκτυο.  Παράδειγμα αποτέλεσε η πλατφόρμα για το ΣΒΑΚ της Σίφνου. Η δημιουργία αντίστοιχης πλατφόρμα προτείνεται ως εργαλείο και για άλλους Δήμους, καθώς, μπορεί να διατεθεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα κάθε Δήμου που εκπονεί ΣΒΑΚ.
 • «Η Συμμετοχή στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» Robert Pressl, Claus Köllinger, εκπρόσωποι του ELTIS. Το πρώτο σκέλος της παρουσίασης επικεντρώθηκε σε ιδέες, έννοιες, πολιτικές προσεγγίσεις και τρόπους με τους οποίους δημιουργείται ένα πρόγραμμα δημόσιας συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια πολύ χρήσιμη αναλυτική περιγραφή των εργαλείων του εγχειριδίου Ch4llenge (έκδοση Eltis). Στο δεύτερο σκέλος παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα αντίστοιχων πρωτοβουλιών συμμετοχικού σχεδιασμού στην Ευρώπη.
 • «Τα quick-win measures ξεκινούν από το δρόμο». Η Βίβιαν Δούμπα, εκπρόσωπος της STIPO, παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα πειραματικών παρεμβάσεων μικρής ή και μεγαλύτερής κλίμακας χαμηλού κόστους, στις οποίες οι πολίτες και πολύ συχνά τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές.
 • «REMEDIO: Η συμμετοχή ένα βήμα παραπέρα». Η Στέλλα Ζούντσα, εκπρόσωπος της Μ.Α.Θ. Α.Α.Ε./Ο.Τ.Α., περιέγραψε την πορεία των συμμετοχικών διαδικασιών στα πλαίσια του προγράμματος REMEDIO-Interreg MED, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.

 

 

Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με μια άσκηση, όπου οι συμμετέχοντες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες κλήθηκαν να επιλύσουν θέματα όπως δημιουργία ζωνών ήπιας κινητικότητας για τους μαθητές, πεζοδρόμηση δρόμων και μείωση χώρων στάθμευσης, προσεγγίζοντας τα με την μέθοδο του συμμετοχικού σχεδιασμού.

2η μέρα

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στους Ενεργητικούς Τρόπους Μετακίνησης. Οι Robert Pressl και Claus Kollinger ανέλυσαν γιατί είναι σημαντική η προώθηση των ενεργητικών τρόπων μετακίνησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στα προβλήματα που συχνά προκύπτουν, βασιζόμενοι σε αληθινά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων. Πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις:

 • Intro: Mobility can be influenced. Why cycling and walking? Barriers and how to overcome them”. City Example 1: Bolzano, IT – The comprehensive approach.
 • “From infrastructure to campaigning – The whole spectrum of measure and activities”. City Example 2: Seville, ES – A starter cycling city.
 • “The strategy: SUMP and cycling – Cycling has the best cost-benefit ratio”. City Example 3: Paris, FR – A city that really wants to become a champion.

 

 

 

 

 

Δείτε τις παρουσιάσεις της δεύτερης ημέρας εδώ.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκε ακόμα μια διαδραστική άσκηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και εξέτασαν πώς μπορούν να προωθηθούν οι ενεργητικοί τρόποι μετακίνησης για διαφορετικούς σκοπούς, π.χ. για την βελτίωση της υγείας, για την αποτελεσματική μετακίνηση προς τον χώρο εργασίας, κ.λπ. Η κάθε ομάδα ανέπτυξε μία σύντομη στρατηγική, παρουσίασε πιθανά κίνητρα, και ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση.

Περισσότερες φωτογραφίες από το Διήμερο Βιώσιμης Κινητικότητας και από τις προηγούμενες δράσεις του δικτύου μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Συντελεστές – Ευχαριστίες

Για την μεγάλη επιτυχία του Διήμερου Βιώσιμης Κινητικότητας θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση και προσέφεραν την εργασία, τη χορηγία ή τον εξοπλισμό τους και, περισσότερο από όλα, την διάθεσή τους. Για την πραγματοποίηση του Εργαστηρίου εργάστηκαν οι:

ELTIS 
Robert Pressl
Claus Köllinger

CIVINET CY-EL
Κοσμάς Αναγνωστόπουλος
Αλεξία Σπυριδωνίδου (Υπεύθυνη Διοργάνωσης)
Τάσος Παπαδημητρίου
Σοφία Σπυριδωνίδου

ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ
Στέλλα Ζούντσα
Πάολα Σερεμέτη
Ανθή Τσακιροπούλου
Παρασκευή Ταράνη

STIPO
Βίβιαν Δούμπα

ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ
Τάσος Παπαδημητρίου
Σοφία Σπυριδωνίδου

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Κάρμεν Ζωγράφου