Βραβεία European Green Capital και European Green Leaf

Εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει από καιρό τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές και το υψηλό επίπεδο δέσμευσης τους για πραγματική πρόοδο στη βελτίωση του περιβάλλοντος . Το European Green Capital Award είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση και την επιβράβευση αυτών των προσπαθειών, για να υποστηριχθούν οι πόλεις ώστε να δεσμευτούν σε περαιτέρω ενέργειες και να προβάλουν και να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ τους.

Το βραβείο European Green Capital Award απονέμεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή πόλη, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στην εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Ο νικητής του βραβείου θα λάβει χρηματικό έπαθλο 350.000€ και θα οριστεί ως European Green Capital 2022.

Το βραβείο European Green Leaf απευθύνεται σε πόλεις με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, Στόχος του βραβείου να αναγνωριστούν και να προωθηθούν οι προσπάθειες των τοπικών  αρχών που αφορούν στην περιβαλλοντική διαχείριση. Ο νικητής θα λάβει χρηματικό βραβείο 75.000€ για να υποστηρίξει τις δράσεις που θα οργανώσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Λόγοι για να δηλώσετε συμμετοχή: αύξηση τουρισμού και ξένων επενδύσεων, ενίσχυση τοπικής οικονομίας, σημαντική προβολή, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης οι νικητές και οι φιναλίστ θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα European Green Capital Network και European Green Leaf Network, αντίστοιχα, όπου θα μπορούν να βρουν εργαλεία (καλές πρακτικές, ανταλλαγή γνώσεων με άλλες πόλεις) για να υποστηρίξουν τις δράσεις σας.

Πόλεις που έχουν βραβευτεί ως τώρα:

Στοκχόλμη 2010

Αμβούργο 2011

Βιτόρια-Γκαστέις 2012

Ναντ 2013

Κοπεγχάγη 2014

Μπρίστολ 2015

Λουμπλιάνα 2016

Έσσεν 2017

Ναϊμέχεν 2018

Οσλο 2019

Λισαβόνα 2020

Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το σύνδεσμο.