Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θεσμοθετήθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται σε ετήσια βάση. Ο στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη βιώσιμων τρόπων μετακίνησης για τους πολίτες και η υποστήριξη των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση αυτών.

Το κεντρικό θέμα για το 2019 είναι το ασφαλές περπάτημα και η ποδηλασία και οι τρόποι με τους οποίους ωφελούν την υγεία μας και το περιβάλλον. Αντιπροσωπευτικό το φετινό σλόγκαν “Walk with us!”

Κάθε πόλη που ενδιαφέρεται, μετά την υποβολή δήλωσης συμμετοχής, επιλέγει πως θέλει να γιορτάσει την εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας. Οι επιλογές είναι τρεις: πραγματοποιώντας μια εβδομάδα δραστηριοτήτων που εστιάζονται στη βιώσιμη κινητικότητα, εφαρμόζοντας ένα ή περισσότερα μέτρα που αφορούν την μετακίνηση των πολιτών  ή διοργανώνοντας μια “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”.

Η ετήσια εκστρατεία, η οποία λαμβάνει χώρα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της προώθησης της  κινητικότητας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η συμμετοχή πέρυσι άγγιξε τις 2,792 πόλεις από 54 χώρες. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή online ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Οι επιχειρήσεις, οι Μ.Κ.Ο., τα σχολεία και άλλοι φορείς που θέλουν να συμμετάσχουν στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχουν την δυνατότητα να καταχωρίσουν τη δική τους Δράση Κινητικότητας online. Δράση Κινητικότητας θεωρείται οποιαδήποτε δράση προωθεί την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Σε αντίθεση με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, οι Δράσεις Κινητικότητας μπορούν να πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Mobility Action ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.